Houbovník – pohádkově dobrý

Známé přísloví „Kdo se bojí, nesmí do lesa.“ je v dnešní době namístě, protože z médií se dozvídáme o výskytech jak divokých prasat, tak už i vlků, rysů nebo šakalů.

Tato zvířata jsou ale povětšinou plachá, a tak je pravděpodobně ani nezahlédneme.

jedla_houba

Když tedy zaženeme obavy a strachy z toho, že v lese potkáme vedle malých klíšťat také stádo divočáků nebo vlka, rysa či šakala, můžeme se směle, nejlépe s proutěným košem, vypravit na tolik oblíbené houby. Po příjemné procházce na čerstvém vzduchu v krásném prostředí mezi stromy, mechy a kapradinami dorazíme domů spokojeni a příjemně unaveni, i kdybychom na žádnou houbu nenarazili. Pokud však budeme mít to štěstí, část „houbového úlovku“ si můžeme také usušit a část dát v mikrotenových sáčcích do mrazáku. A jak se připravuje houbový nákyp neboli houbovník?

Co budeme potřebovat:

  • 500 – 600 g hub

  • 5 housek

  • ½ l mléka

  • 3 – 4 vejce

  • muškátový oříšek nebo květ

  • 2 lžíce petrželky

  • 1 lžička soli

  • 150 g másla

Postup:

Houby očistíme nožem od hlíny a jiných nečistot (případně vykrojíme červivá místa), omyjeme a pokrájíme na menší kousky, jako bychom dělali smaženici. V kastrůlku rozehřejeme část másla a nasypeme nakrájené houby. Pod pokličkou je podusíme.

houbovy_naky

Housky nakrájíme na kostky, přelijeme zbylým rozpuštěným máslem. V mléce rozšleháme vejce, dle chuti muškátový květ nebo nastrouhaný muškátový oříšek a dvě lžíce nadrobno nasekané petrželky. Nalijeme na kostky housek a necháme cca 50 min. odležet. Mezitím několikrát směs obrátíme. Aby byla „tak akorát“ (ne příliš suchá, nebo naopak řídká), přidáme buď trochu mléka anebo strouhanky.

Poté do vymazaného pekáče či zapékací mísy pokládáme nejdříve vrstvu s houskami a na ni vrstvu hub. Zakryjeme vrstvou s houskami a dáme péct do trouby. Na konci pečení můžeme ještě nákyp posypat nastrouhaným sýrem. Dobrou chuť!

5/5 - (3 votes)