Společnost

Usmažte si masopustní pochoutku – boží milosti

Především pro křesťany se blíží konec svátečního masopustního období, které začalo svátkem Tří králů – 6. ledna, a končí Popeleční středou – letos je to 2. března. V tomto období se lidé také loučí se zimou a vítají jaro. Typické jsou taneční zábavy, hodování, maškarní průvody, bály, oslavy a svatby. Nejbujařejší veselí probíhalo a dodnes ještě probíhá v některých oblastech naší země (například Hlinecko, Doudlebsko, Strání, Chodsko) poslední tři dny – masopustní neděle, pondělí a v úterý maškarní průvod. Masopust neboli také fašank, šibřinky, končiny, ostatky nebo karneval ukončoval dříve o půlnoci troubením ponocný. Poté následuje Popeleční středa, kterou začíná čtyřicet dní půstu, kdy se jí lehčí strava, ovoce a zelenina na pročištění a ozdravení organismu. Maso se může jíst v postním období jen v neděli jako oslava zmrtvýchvstání Ježíše. Důležité je také chození do přírody a rozjímání, zbavování se zlozvyků, dobročinnost atd. Postní období končí Květnou nedělí (slavný příchod Krista do Jeruzaléma). Pak už je Svatý týden s nedělí, kdy se slaví Velikonoce – Boží hod (vzkříšení Ježíše Krista). Na Velikonoční pondělí se chodí koledovat.

boží milosti

Mezi oblíbené masopustní i velikonoční cukroví patří také boží milosti, tak zvané fánky. Jak na ně?

 

Potřebujeme:

 

  • 250 g hladké mouky

  • 50 g tuku

  • 50 g cukru

  • 2 žloutky

  • 2 lžíce mléka

  • 2 lžíce vína (není nutné)

  • až 200 g tuku na smažení

karnevalový průvod

Do mísy nasypeme mouku, přidáme rozmělněný tuk, cukr, 2 žloutky, 2 lžíce mléka a 2 lžíce vína. Vše dobře promícháme a vypracujeme těsto, které je měkčí než těsto na nudle. Rozválíme na stéblo tenkou placku. Vykrajujeme z ní čtverečky, obdélníčky nebo pomocí hrnku kolečka a smažíme na rozpáleném tuku po obou stranách do zlatova. Osmažené cukroví pokládáme naběračkou na talíř a hned z obou stran pocukrujeme. Boží milosti jsou opravdu boží, dobrou chuť!